vineri, 10 iunie 2016

Cateva detalii despre depresia postnatala

Depresia postnatala a capatat o importanta deosebita in ultimii zece ani, atat din partea parintilor, cat si din partea medicilor. Daca inainte nu era considerata o problema serioasa, astazi, psihoterapeutii ne avertizeaza ca pot fi afectati ambii parinti, dar si copilul.
Este important ca fiecare viitoare mamica sa stie din timp care sunt simptomele, iar daca le regaseste in comportamentul ei dupa nastere, sa anunte medicul psiholog. De asemenea, daca femeile au suferit de depresii in trecut, sansa de aparitie a depresiei postpartum este mai mare.

Cauze si factori

In general, de-a lungul vietii, femeile sunt cele mai predispuse modificarilor hormonale. Acestea apar odata cu menstruatia sau odata cu nasterea si alaptatul, iar in termeni medicali, asa se explica aparitia depresiei postpartum.
Cu toate acestea, depresia poate fi prevenita, desi scaderile bruste hormonale nu. Factori precum fumatul, alcoolul, trecut istoric cu depresii netratate, lipsa sprijinului sau stresul pot creste semnificativ sansele de a suferi de depresie postnatala.

Simptome

Simptomele depresiei postpartum apar si in primele zile dupa nastere, insa ele sunt perfect normale. Insa daca acestea se agraveaza sau dureaza mai mult de doua saptamani, este cazul sa faceti un consult. Depresia apare imediat dupa nastere, dar se poate manifesta luni mai tarziu. Simptomele cel mai adesea intalnite sunt: tristete, insomnii, stare de somnolenta, irascibilitate, plans excesiv, sentiment de vinovatie si imputinta sau scaderi bruste in greutate.

Tratament

Depresia dupa nastere poate fi prevenita, dar si vindecata cu ajutorul unui tratament potrivit. Multe mamici merg inca din timpul sarcinii pentru a afla daca sunt predispuse la aceasta problema medicala.  De asemenea, s-a constatat ca sedintele terapeutice facute inainte de nasterea copilului, au redus semnificativ problemele postnatale.

Modalitatile de terapie variaza in functie de gradul depresie si in functie de persoanele afectate. De multe ori psihoterapeutii acorda o importanta deosebita copilului deoarece si acesta poate fi afectat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu